Posts Categorized: Medicină

 • Medicină

  Tratînd incurabilul – bolile cardiovasculare

  Posted on by

  Pe bună dreptate, bolile cardiovasculare mai sunt supranumite şi „ucigaşul numărul 1”. Partea uimitoare este că aceste boli care reprezintă cauza a şase decese din zece la români se tratează prin alimentaţie, dar cei mai mulţi medici cardiologi din România nu par să fi auzit de studiile făcute de colegi de-ai lor, deşi aceste studii… Read more »

 • Medicină

  Tratînd incurabilul – Diabetul

  Posted on by

  La nivel mondial, diabetul este a cincea cauză de mortalitate. În România, se înregistrează anual circa 50.000 de noi cazuri de diabet, în timp ce aprox. 5% dintre români au deja diagnosticul confirmat. Această afecţiune, netratată corespunzător, poate duce la coplicaţii severe: boala de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, orbire (diabetul este cauza principală… Read more »

 • Medicină

  Particularităţi de ecranare şi radioprotecţie ale irisului

  Posted on by

  Irisul este expus în permanenţă acţiunii luminii şi radiaţiilor solare. Deoarece spectrul solar şi intensitatea luminii în diferite regiuni geografice variază extrem de mult, structura organizatorică a irisului prevede o adaptabilitate genetică şi funcţionala la un spectru divers de energii. Aceeaşi sursă de lumină, la persoanele cu ochii albaştri creează un efect de stimulare a… Read more »

 • Medicină

  Cancerul de col uterin – o problemă de sănătate publică

  Posted on by

  Colul uterin – noţiuni morfo-funcţionale Colul uterin este partea inferioară a uterului. Se mai numeşte şi cervix. Se continuă în partea de sus cu corpul uterin. Cervix-ul face legătură între corpul uterin şi vagin. Partea dinspre interior, care se continuă cu mucoasa din interiorul uterului (endometru), poartă denumirea de endocervix. Partea dinspre vagin, vizibilă la… Read more »