Cancerul de col uterin – o problemă de sănătate publică

Colul uterin – noţiuni morfo-funcţionale
Colul uterin este partea inferioară a uterului. Se mai numeşte şi cervix. Se continuă în partea de sus cu corpul uterin. Cervix-ul face legătură între corpul uterin şi vagin. Partea dinspre interior, care se continuă cu mucoasa din interiorul uterului (endometru), poartă denumirea de endocervix. Partea dinspre vagin, vizibilă la examinarea directă, poartă denumirea de exocervix (sau ectocervix). Zona unde cele două părţi se unesc poartă denumirea de zonă de transformare.
Vaginul şi uterul sunt poziţionate în pelvis înapoia şi deasupra osului pubian. Vezica urinară şi uretra sunt în raport anatomic direct poziţionate anterior de uter şi vagin iar rectul este în raport anatomic direct poziţionat posterior. Uretrele sunt poziţionate în apropiere de o parte şi de alta a colului uterin.
Vaginul face legătura dintre introit şi colul uterin. Structura sa fibro-musculară elastică permit destinderea în timpul actului sexual şi naşterii. Partea inferioară a colului uterin (exocervix) proemină în porţiunea superioară a vaginului care formează în jurul său fundurile de sac anterior, posterior şi laterale.
Uterul este un organ cu pereţi groşi musculari şi cu o cavitate centrală. Este susţinut în poziţie de structuri conjunctive: ligamentele rotunde/transverse, ligamentele utero-sacrate şi ligamentele largi. Cavitatea uterină este căptuşită de endometru şi de epiteliu glandular, ce suferă modificări dramatice pe parcursul ciclului menstrual.
Cervixul constituie treimea inferioară a uterului şi este constituit din ţesut fibromuscular dens, acoperit de 2 tipuri de epiteliu. Partea inferioară este accesibilă examinării cu specul transvaginal. Colul uterin este traversat central de canalul cervical de la orificiul intern (unde epiteliul endocevix se continuă cu endometrul) pînă la suprafaţa vizualizabilă a exocervixului. Aspectul orificiului extern la nulipare este sub formă de mică deschidere rotundă. La persoanele cu naşteri sau avorturi aspectul este de fantă neregulată.
Arterele aferente uterului şi cervixului provin din arterele iliace interne prin ramurile sale uterine, cervicale şi vaginale. Venele drenează prin traiect paralel cu arterele. Vasele limfatice şi ganglionii limfatici sunt dispuşi în apropierea vaselor de sînge şi reprezintă o cale importantă de diseminare a bolii canceroase. Exocervixul nu prezintă terminaţii nervoase pentru durere în timp ce endocervixul este bogat inervat circular prin prexuri atît cu componentă dureroasă cît şi simpatică şi parasimpatică, ce predispun la reacţii vagale (bradicardie, lipotimie) la manevrele chirurgicale.

Written by Administrator