Citirea rapidă

O persoană normală citeşte între 150 şi 300 cuvinte pe minut. Cu cîteva trucuri (extinderea unghiului vizual, urmărirea textului cu degetul, abţinerea de la recitarea mentală a textului etc.) se poate dubla lesne viteza de citire, de extragere a informaţiilor dintr-un text! Totuşi, există metode şi persoane care au aplicat aceste metode şi care “au spart barierele” informaţionale…

La o viteză de citire de câteva mii de cuvinte de minut, capacitatea de reţinere în detaliu a informaţiei creşte până la 70% din ceea ce citim. Tehnicile de citire rapidă elimină “vocea interioară” şi trimite impulsul nervos, de la ochi, direct la creier.

Spre exemplu, un tânăr din Iaşi a obţinut o performanţă absolut uluitoare: în timp ce majoritatea oamenilor reuşesc să citească într-un minut în jur de 100 de cuvinte, el a depăşit fantastica viteză de 10.000 de cuvinte pe minut, considerată “viteză fotografică”. Pentru aceasta, a folosit tehnici de citire rapidă – metode de care nu a auzit prea multă lume, dar care sunt folosite de secole. Cei care le aplică îşi măresc atât viteza de citire, cât şi memoria şi capacitatea de concentrare. România a avut un celebru “cititor rapid” – Nicolae Iorga, care ajunsese la 1.000 de cuvinte pe minut. Ca o mică anecdotă, Vaticanul regretă şi acum că l-a îngăduit pe Nicolae Iorga în Arhive pentru a studia documente despre români! Ajutat de citirea rapidă şi o fantastică memorie fotografică, celebrul istoric-documentarist a scris o operă inestimabilă, “Istoria Românilor”.

Tehnica citirii rapide se bazează pe un principiu extrem de simplu: scurtarea traseului pe care îl parcurge în mod normal impulsul nervos în timpul citirii. Dacă veţi citi cîteva paragrafe ţinînd o mînă pe gît, veţi constata că deşi citim în gînd, laringele vibrează în timpul lecturii. Şi asta pentru că, deşi citim în gînd, impulsul nervos trece în drumul lui de la ochi spre creier, în mod uimitor, şi prin laringe. Prin tehnicile de citire rapidă, impulsul nervos ajunge de la ochi direct la creier şi este suprimată acea “voce interioară” care însoţeşte cititul în gînd şi care de multe ori este aproape insesizabilă.

Profesorul Radu Budei a pornit de la un fapt evident: cu cît citim mai repede, cu atît cuvintele sunt expuse mai puţin privirii. Pornind de la acest lucru a făcut o invenţie extraordinară şi extrem de simplă: “Maşina de citire rapidă”. Are dimensiunile unei carcase de CD, cu o fantă în mijloc şi permite privirea unui cuvînt doar o fracţiune de secundă. Pe măsură ce exersăm, suntem în stare să citim doar într-o fracţiune de secundă cuvinte din ce în ce mai lungi şi chiar fraze, privind doar un punct din mijlocul foii de hârtie. După exerciţii zilnice, putem citi un rînd de pagină într-o fracţiune de secundă, fixînd cu privirea doar mijlocul foii de hîrtie.

Şi asta pentru că ne mărim viteza de citire, dar şi memoria şi capacitatea de a vedea cu privirea laterală. Cursul profesorului Budei se bazează în primul rînd pe aceste exerciţii de “fotografiere” a cuvintelor, dar propune şi un stil de viaţă mult mai corect şi o alimentaţie sănătoasă care împreună duc la mărirea capacităţii de concentrare. Cursurile de citire rapidă încep cu exerciţii fizice, pentru o irigare sangvină mult mai bună a creierului, urmate de exerciţii de concentrare şi exersarea citirii rapide cu ajutorul aparatului de citire rapidă.

Written by Administrator