Pregătiţi-vă copiii pentru viaţă!

Orice om normal îşi doreşte tot ce e mai bun pentru copiii lui. Însă cum definim ce e mai  bun pentru ei. Eu una am fost crescută iî ideea că trebuie să ajung cineva, fără să mi se spună ce reprezintă acest „cineva”. Un om important! Pentru cine? Un om de succes! În ce sens?
Generaţia noastră, a celor care eram copii sau adolescenţi în 1989, a fost declarată generaţie de sacrificiu. Pentru ca generaţia care urmează să nu fie şi ea una de sacrificiu (pe altarul prost înţelesei democraţii) mai jos sunt câteva coordonate cum pot fi pregătiţi copii pentru drumul ce li se aşterne în faţă:

1. Stimulaţi spiritul de întrecere al copiilor

2. Dezvoltaţi ambiţia din copii

3. Cînd copii se mai ridică către vîrsta şcolară, intensificaţi activitatea de instruire în spiritul  întrecerii şi al victoriei

4. La vîrsta adolencenţei pot înţelege faptul că aceste competiţii din viaţă nu sunt cinstite, subliniind  faptul că ei trebuie să învingă şi în aceste condiţii

5.  Învăţaţi copii să nu se mulţumească cu rezultate minime şi să nu se plafoneze

6. Adolescenţii au dreptul să afle că nu poţi acţiona fair play împotriva concurenţilor care folosesc  mijloace şi metode necinstite. Trebuie să îi învăţaţi cum să-şi adapteze comportamentul şi metodele pentru a cîştiga, fără a face rabat de la morală şi legalitate.

7. În adolescenţă, le puteţi spune copiilor că noi ne croim destinul în viaţă

8. Dezvoltaţi în copii cultul creaţiei şi victoriei, adică cultul competiţiei paşnice

9. Faceţi din copii oameni de conţinut, oameni de caracter. Caracterul unui om se oglindeşte în faptele şi comportamentul său, aşa cum le vedem noi, în timp îndelungat.

10. Dezvoltaţi spiritul creator, original în creierele copiilor. Şi pentru asta:

10.a Dezvoltaţi-le imaginaţia. Învăţaţi copii să nu gândească mereu conform cu cele învăţate în şcoală ori auzite de la dumneavoastră. Cu cât iîşi vor pune mai multe întrebări de genul Dar dacă se poate şi altfel? Dacă şcoala nu mi-a spus tot? Cum s-ar putea rezolva această problemă altfel? cu atît şansa de a face din ei inventatori şi inovatori creşte.

10.b Dezvoltaţi-le cultul creaţiei şi al creatorilor. Explicaţi-le pe îndelete că toate bunurile care ne fac viaţa uşoară au fost inventate de creatori. Sfătuiţi-i să citească şi să cunoască cât mai mulţi creatori morali, din rândul celor care ne-au asigurat nivelul actual de civilizaţie. Spuneţi clar copiilor că legea vieţii le impune să-şi  depăşească modelele de creatori din suflete.

Sursa: Pavel Coruţ, „Arta succesului pentru copii”

Written by Administrator