Dovezi ale continuitatii traco-geto-dacilor

Obarsia “traco geta” a romanilor (latinilor) si celorlalte popoare, sub diverselor lor nume pe care le au purtat in functie de diversi autori si diverse epoci, interesant de vazut:
O serie de invatati din diverse timpuri, inclusiv din contemporaneitate, au aratat ca: nicicand nu a existat o etnie traca independenta de geti si nici o limba “traca” si nu numai:
“Tracii”, ca si latinii, elenii, persanii, celtii, asa zisii germani etc., nu reprezinta decat parti din masa getilor.
Aceste aspecte au fost clarificate demult de multi ani de excelenta cercetare a universitatii din Cambridge, publicata in 8 volume a cca 800 pagini.
Potrivit teoriei indo europenistilor (despre bulgari, de pilda), “tracii au aparut pe peninsula in al treilea mileniu i.e.n de peste dunare, venind de pe pamantul lor stramosesc, de pe creste.e de sud ale carpatilor si masivul semigrad (sapte cetati) – ardealul, cu partile Siretului, Prutului si Nistrului, apropiindu se apoi de peninsula balcanica.
Trogus Pompeius, ap. abraviatorul justin, ed. Nisard, Paris, 1841, C.XXXII, II:
“Dacii, mladite ale getilor…”
Pompeius – sec 1 i.e.n-sec 1 e.n., contemporan cu Augustus, in spatiul carpatic si in jurul acestuia nu era decat o natiune: a getilor.
Cartea IV a lui Herodot, tiparita in. 1902, premiata de academia romana, dimitrie I. Ghica scrie:

“Locuitorii dunarii apartineau marii familii indo europene numite geti, din care daci, tracii si pelasgii erau numai ramuri.”
A. Pillon, in dictionnaire grec-francais al lui Alexandre, Paris, Hachette, 1877: “daces, peuple de la famille des getes…”
Dio Cassius, “Istoria Romana”: “cei care isi zic daci sau traci apartin marelui neam al getilor, care au populat si imprejurimile muntelui Rhodope, spatiu numit Tracia.
Joseph Mension, p222:
“Elenii, a caror ultima migratie e cunoscuta sub numele de dorieni, au venit din nordul lor, urmati de iliri, macedonieni, si traci.”
Pierre Leveque, p27:
“Inainte de anul 2000 (…) o serie de migratii ii vor fragmenta in mai multe grupuri care vor evolua de aci incolo separat: tokharieni, indo iranieni, hititi, armeni, greci, italici, celti, balto slavi, germanici si asigura pe parcursul urmatoarelor trei milenii popularea europei si a unei parti din asia, avand de a face, fara niciun dubiu, cu unul din cele mai importante fenomene mondiale.
“Tatal lui Romulus, fondatorul legendar al Romei, protejeaza ogoarele getilor”, (nu pe ale latinilor!).
De retinut si ca in nord estul Spaniei , pe hartile antice gasim: Ilergeti, indigeti, misgeti
In centrul Europei gasim: Tisageti si tirageti
In extremitatea estica a Europei gasim: Massageti
Iar in nordul Europei: Geati.

La 753 i.e.n, Romulus va delimita prin brazda plugului perimetrul sacru al viitorului oras Roma. Procedeul este sustinut de tot mai multe voci ca fiind procedura sacra a dacilor. (…)
Reintorcandu-ne in Dacia putem aminti ca aproape cu 3000 de ani inainte de aceasta intemeiere a cetatii Romei, Zalmoxis traia in mijlocul dacilor, fara a manifesta nici cea mai vaga predictie ca ne vom revendica obarsia de la romanii care nici nu se nascusera inca…”. Florin Horvath, “Legenda marelui Zalmoxis”

Written by Administrator